RÉTES


Ismerjük a gyerekdalt: Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Dehogynem, mert a rétes jó, a rétes finom! A rétest szerintem senkinek sem kell bemutatni. Magyarország, és a sógorország (Ausztria) is híres a réteséről. A rétes elkészítése nagyon egyszerű, a töltelékeknek csak a képzeletünk szab határt.  

Egy a lényeg ahogy a mondás tartja: a jól kinyújtott rétestésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy alatta el lehessen olvasni az újságot!

Manapság az üzletekben kiváló réteslapokat kaphatunk. Ezek léteznek friss, vagy mélyhűtött kivitelben egyaránt. Az igazi "rétesszakértők" szerint ezek sokkal gyengébbek, rosszabbak, mint a "normál húzott" rétestészta. Én ezzel nem értek teljesen egyet. Szerintem nagyon finom a bolti is. Szerencsére külföldön is megtalálható a helyi megfelelője "filo" név alatt, így bármikor készíthetünk finom illatozó almás, meggyes, túrós vagy hamis túrós rudakat egy csésze finom meleg tea vagy kakaó mellé akár reggelire, akár uzsonnára. De főételként sem utolsó!



HOZZÁVALÓK

1 cs.rétes tészta (feuilles de FILO) 
8-10 deka vaj (a lapok megkenéséhez)

RÉTES SÜTÉSE
A sütőt melegítsük elő 200°Cra. 
Terítsünk ki egy tiszta konyharuhát, majd óvatosan helyezzünk rá 2 kitekert lapot. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd rakjunk rá még egy lapot. Szórjuk meg darált mandulával vagy zsemlemorzsával, és töltsük meg  a megfelelő töltelékkel. A konyharuha segítségével tekerjük fel, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (egymás mellé) a rudakat és forró sütőben süssük 18-20 percig.
Egy tojás sárgáját keverjünk el 1 kávéskanál tejszínnel, az első sütési idő lejártakor kenjük le ecset segítségével a rudak tetejét. A sütőbe visszatolva süssük még 8-10 percig.

A töltelékek:
TÚRÓS RÉTES
HOZZÁVALÓK


30 deka sovány túró (vagy faisselle lecsepegtetve)
5 deka vaj
6 deka nyírfacukor
1 deka gríz (vagy zabkorpa)
1 citrom leve és reszelt héja
2 tojás,
1,5 dl tejföl (faisselle használata esetén elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS

Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat a nyírfacukorral és a tojások sárgájával. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a grízt, az áttört túrót vagy faissellet,  a tejfölt (faisselle használata esetén elhagyható!) a és a kemény habbá vert fehérjét. Óvatosan forgassuk össze, majd az előkészített réteslapokat ezzel a töltelékkel töltsük meg!
ALMÁS RÉTES


HOZZÁVALÓK

1 kg alma,
8 deka nyírfacukor,
1 tk fahéj,
1 kk őrölt gyömbér
0,5 citrom leve
2 ek darált mandula

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat hámozzuk meg,  és reszeljük le. Keverjük össze a nyírfacukorral, az őrölt fahéjjal, a gyömbérrel, darált mandulával, és a fél citrom levével. Az előkészített réteslapokat töltsük meg ezzel a töltelékkel, majd helyezzük óvatosan a rudat a sütőpapírral bélelt tepsibe.


MEGGYES RÉTES


HOZZÁVALÓK

30 deka magozott meggy
8 deka nyírfacukor,
1 tk fahéj,
1 kk őrölt gyömbér
0,5 citrom leve
4 ek darált mandula
ELKÉSZÍTÉS

A meggyet csepegtessük le, keverjük össze a nyírfacukorral, az őrölt fahéjjal, a gyömbérrel, darált mandulával, és a fél citrom levével. Az előkészített réteslapokat töltsük meg ezzel a töltelékkel, majd helyezzük óvatosan a rudat a sütőpapírral bélelt tepsibe.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!