TÚRÓ RUDI TORTA

Túrós, könnyű és finom lisztmentes torta, amely a születésnapi zsúr fénypontja lehet. A túróimádók biztosan nem tudnak ellenállni neki, Nálunk férjem munkahelyi születésnapi köszöntésére készült.


Nyírfacukorral készül, a glutén- és lisztmentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK

A kakaós piskótához
3 tojásfehérje,
60 gramm nyírfacukor
40 gramm kukoricakeményítő
20 gramm (cukrozatlan) holland kakaópor
20 gramm vaj
1 csipet só

A túrós krémhez
1 csomag zselatinfix
200 gramm nyírfaporcukor
500 gramm túró
125 gramm natúr joghurt
250 ml hideg tejszín
1 tk vaníliaaroma
1/2 citrom leve és lereszelt héja

Tetejére
(cukrozatlan) holland kakaópor a tetejére


ELKÉSZÍTÉS

A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval (kemény habbá) a nyírfacukor - evőkanálnyi mennyiségek - hozzáadagolásával. Ha már kemény a hab, adjuk hozzá a - továbbra is habverővel verve - a kukoricakeményítőt, a kakaóport valamint a felolvasztott, kihűtött vajat.
Öntsük egy 24 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába a masszát és 175°C-ra előmelegített sütőben kb 14-15 perc alatt - végig csukott sütőajtóval - süssük meg!

Ezalatt készítsük el a túrós krémet:
Verjük fel a hideg tejszínt habbá - közben adjuk hozzá kanalanként a nyírfaporcukrot - , a villával áttört túrót, a vaníliaaromát és a natúr joghurtot (közben verjük tovább elektromos habverővel), a citrom levét és lereszelt héját és a zselatinfixet és verjük még a masszát 3-4 percig.. 
Sütőpapírból vágjunk ki egy 24 centiméteres kört. Tegyük a (24 centiméteres) kapcsos tortaforma aljára, tegyük rá a megsült és kihűtött piskótát, majd öntsük rá a túrós masszát és simítsuk el rajta. Kissé ütögessük oda a formát, hogy minden levegőbuborék kijöjjön belőle, majd tegyük hűtőbe minimum 4-5 órára, hogy megdermedjen.

Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét (cukrozatlan) holland kakaóporral. 



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!